вторник, 14 юни 2011 г.

За спасителни програми

Сегашната европейска спасителна програма за Р. Гърция реално подпомага кредитори.

Действителността при сходни операции е не "спасяването" на Р. Гърция и/или други страни, а на конкретни инвеститори, например немски и френски банки.

Преструктурирането на техни лоши вземания от държави се прави така, че след време е възможно задълженията да се платят от европейския данъкоплатец.

Истина е, че сегашната спасителна програма само реално помага на определени кредитори и не отстранява основната причина за достигнатото кризисно състояние.

Кардиналният проблем е, че ръководството на Европейския съюз (ЕС) не осъзнава катастрофалната роля на съществуваща държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”, заради която е налична криза, при която френските и германските банки са точно толкова жертви, колкото и останалите участници в стопанския живот.

Днес ръководителите на ЕК съдействат за спасение на едни жертви за сметка на други.

Лошото е, че дори да се спасят няколко банки, особено важната причина за сегашната нежелана ситуация продължава да е налична и кризата ще се развива.

За спасение стопанството на ЕС от криза е необходимо прекратяване на съществуваща държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар