неделя, 17 юли 2011 г.

Защо стопанската криза в САЩ се развива?


Свидетели сме на множество преценки за стопанско състояние в САЩ.
Много специалисти търсят причина „Защо стопанската криза в тази държава се развива”?
Известно е, че Президентът на САЩ Барак Обама води преговори, но до средата на м. юли 2011 г. прогрес не се забелязва.
Според финансово министерство на САЩ, ресурсите ще бъдат изчерпани на 2 август и дотогава политиците трябва да се споразумеят за повишаване на дълговия лимит от настоящите 14.3 трилиона долара – или ще настъпи държавен фалит.
За да се прекрати сегашна държавна слабост е необходимо правителството на САЩ да предприеме конкретни мерки за премахване на особено важна причина за подсигуряване на стопанска криза.

Знае се, че стопанската криза в САЩ се развива, защото е резултат от конкретна държавна финансова грешка, която е "детска болест на пазарна икономика".
Този държавен недъг може да бъде премахнат.

Същността на разкритата непълноценност при държавно управление на САЩ е ползване на „Незлатен долар”, при грешка за запазен начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”.

Лидерът на републиканците в Сената предлага компромисно решение – да се вдигне тавана на дълга на САЩ и Президента Обама да се натовари с цялата отговорност по нормализирането на ситуацията.
Републиканците са с идея за друго решение – да одобрят 2.4 трилиона долара повече дълг.

Реално, основният разрив между демократи и републиканци е, че републиканците настояват консолидирането на държавните финанси да не става  за сметка на по-високи данъци, докато демократите предвождани от Обама и вицепрезидентът Джо Байдън не са склонни да отстъпят от тази позиция.
Президентът на САЩ Барак Обама настоява лидерите от долната камара на американския парламент, в която доминираща роля има опозицията, да приеме план за бюджетно съкращения до 22 юли 2011 г..
Специалисти са на мнение, че ако не бъде постигнато споразумение и САЩ престанат да се разплащат по задълженията си ще настъпи паника по-голяма от тази, която предизвика банкрутът на Леман Брадърс през септември 2008 г.

Политиците от тези американски партии навярно не знаят, че дори без ограничение на дълга на съответна страна, при продължаване на сегашна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” е невъзможно пълноценно обществено развитие и е подсигурен правителствен провал.

Основното влияние на представения управленски недъг е ненужно завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи, което доведе до дългова криза при американската държава.

При условия на продължено свое непълноценно държавно финансово управление – правителството на Президента Барак Обама страда от собствено поведение и колкото повече работи – толкова по-лоши управленски резултати постига.
При тази ситуация, Федералният резерв на САЩ е жертва на кризата, която ще продължи да оказва лошо влияния на местния и световен стопански живот.

Изпълнението на досегашни указания от експерти на Международния валутен фонд за подпомагане на американско правителство (за задължения на данъкоплатци, намаление на полезни държавни разходи и други) са непълноценни, защото запазват особено важна причина за стопанска криза в САЩ.

За нeутрализиране на сегашна упорито прикривана стопанска криза в САЩ е потребно възможно по-рано премахване на налична при американско държавно финансово управление на (въведена през 1716 г. по инициатива на Джон Лоу) световна държавна управленска глупост – употреба на „Незлатни пари” с грешно запазване на стария начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”.

Проблемът за стопанската криза в САЩ може да бъде полезно разрешен чрез усъвършенстване на държавно финансово управление на САЩ с прилагане на „Съпътстващо противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза”.

Първичните ефекти от прекратяване на сегашна държавна финансова грешка в американската държава чрез усъвършенствано с „Модел Ресурси М” държавно финансово управление е намаление на ненужни правителствени разходи и наличие на нови пазарни бюджетни приходи.

Полезни придружаващи влияния са отстраняване на разкрита особено важна причина за криза през 2011 г. и осигуряване на благоприятни пазарни условия за развитие на стопански процеси.

Прилагането на нови за световната наука и практика знания за противодействие с “Модел Ресурси М” срещу стопанска криза в САЩ подпомага с еднакъв потенциал нейни „бедни” и „богати” жители.

При прекратяване на „Грешка на Джон Лоу” в САЩ са облагодетелствани „бедните” в тази страна, защото се увеличават възможности държавата да им предостави жизнено необходима за тях социална и друг вид помощ, за да оцелеят.

При условия на продължаване на „Грешка на Джон Лоу”, „богатите” американци са обречени жертви в съществуващия „Капан на парите”.

За нeутрализиране на това гибелно за тях качество е потребно възможно по-рано премахване на представената сегашна държавна управленска глупост на Джон Лоу.


Иван Митев - икономист

Няма коментари:

Публикуване на коментар