сряда, 5 януари 2011 г.

Влияние от грешката

29.01.2011 г., автор Емил Ценков, в. Труд "Революция извън сезона в арабския свят"

 Коментар на Иван Митев

Събитията са поредно доказателство как управляващи са жертва на собствено поведение на продължение на световна катастрофална държавна финансова грешка. Непълноценността е, че държавното управление не се съобразява с качества на ползвани "Незлатни пари." Това води до създаване на (икономически, социални и други) диспропорции и развитие на криза.

 

26.01.2011 г., Актуализирана информация, анализи и реакции във връзка с глобалната финансова криза - източник Дойче Веле: "Финансовият срив - краят на една епоха"

 

25.01.2011 г., "Без работа сред младите хора през 2010 г. са били 77,6 милиона души спрямо 79,6 милиона души през 2009 г. Броят на безработните в света през 2010 година е бил 205 милиона души..." - източник POGLED.INFO: "205 милиона души безработни през 2010 г."

 

21.01.2011 г., "Официалните данни сочат, че без работа в Сърбия са над 700 000 души, докато неофициално се споменава числото от 1,5 милиона безработни..." - източник economynews.bg, pogled.info: "Рекордна безработица в Сърбия"

 

8.01.2011 г., "Средният доход на домакинство през третото тримесечие на 2010 г. е намалял с 1,2% на годишна база по данни на статистиката.
Може да изглежда малко, но тенденцията е към влошаване - през първото тримесечие на 2010 г. доходът на домакинство се увеличаваше с 5,5%, а през третото тримесечие вече спада с 1,2%. За две тримесечия влошаването е почти 7 процентни пункта...." - източник в. "24 часа", автор Георги Ангелов - икономист, Блогът за икономика:

"По 50 лв. на месец ще ни хапят поскъпване и криза"

Коментар на Иван Митев:

Реалната действителност е резултат от ненужно запазваща се катастрофална държавна грешка, поради несъобразяване с качества на сега ползвани "незлатни пари".
Тази слабост води до ежедневни завишени правителствени разходи и ограничени полагащи се приходи.
Държавното пренебрежение на пазарните условия развива стопански диспропорции и носи поредни щети от неизбежно проявление на криза. 

 

5.01.2011 г., Рекордно високо ниво на националните спестявания – над 22% от БВП, и свито потребление може да забави излизането от кризата.
Това става ясно от месечния обзор на Райфайзенбанк (България) ЕАД  към декември 2010 г." - източник banks.dir.bg
: "Рекордни спестявания през 2010 г." 

Коментар на Иван Митев: 

Основната причина за завишение на вложени суми в банки, които някои специалисти определят като "спестяване", са от прекратяване на бизнес процеси и преобразуване на парични капитали в депозитни инвестиции в банки. 


4.01.2011 г.,"Броят на безработните в Германия неочаквано се е повишил през декември, слагайки край на 17-месечната низходяща тенденция на показателя, предаде ДПА...." - източник Financial Times, economynews.bg: 

"Безработните увеличени в Германия неочаквано"

 

4.01.2011  г.,"Рекорден брой италиански предприятия са обявили фалит през миналата година, сочат обявените днес обобщени данни от регионалните съдебни инстанции. Сравнителният период започва от 2008 година, когато започна кризата...." - източник Financial Times, economynews.bg:

"Рекорд по фалити в Италия"

 

4.01.2011 г.,"Инфлацията в еврозоната през декември нарасна до 2.2% на годишна база показват данните на Евростат. Това е най-високото равнище на инфлацията от октомври 2008 година, когато достигна 3.2%. През ноември 2008 г. тя беше 2.1%, след което трайно се върна под прага от 2%. Европейската централна банка си поставя за цел инфлацията в средносрочен план да бъде под 2%. През октомври и ноември тя беше 1.9% на годишна основа след 1.8% през септември, 1.6% през август и 1.7% през юли. Като цяло инфлацията в еврозоната не спира да се увеличава от една година насам. Цените на потребителските стоки започнаха отново да нарастват през ноември 2009 г. след пет месеца на спад. ..." - източник DarikFinance.bg: "Инфлацията в еврозоната скочи до 2.2%"





3.01.2011 г.,"... Възходът на развиващия се свят, особено на Китай, и съвпадналото отслабване на Запада, в частност на САЩ, доведоха до „рухването на консенсуса за това, как трябва да бъде управлявана глобалната валутна система”, отбелязва Робърт Уорд, директор в изследователската организация Economist Intelligence Unit. ..." - източник ВВС, www.focus-news.net: "2011 - година на значителни икономически рискове"



28.12.2010 г., "Оказва се, че измерената в проучването инфлация е близо 5 пъти по-голяма от тази, която отчита статистиката. Инфлацията при най-ползваните храни от българския потребител е близо 20%, установи проучване на Би Ти Ви. .." - източник pogled.info: "20% инфлация при най-ползваните от българина храни"

 

27.12.2010 г., "Португалия върви по стъпките на Гърция и ще я последва, смята главният икономист на Дойче банк Томас Майер. ..." - източник Дойче Банк,blitz.bg/news/: "Португалия върви по стъпките на Гърция"





2.12.2010 г., " Заплаха за втора вълна в световната икономика, а ръстът през следващата година ще бъде сравнително не голям – такава е прогнозата в доклада на ООН „Световната икономическа ситуация и перспективите през 2011 година”. ..." -  източник blitz.bg/news/, доклад на ООН: "ООН предупреждава за заплаха от „втора вълна” на международната рецесия"




28.05.2010 г., "Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през април 2010 г. е с 1.9% над равнището от предходния месец. Това сочат публикуваните днес данни на Националния статистически институт...." - източник economynews.bg:

"Производствените цени вървят нагоре"







26.05.2010 г., "Правителството на Италия одобри късно вчера пакет от мерки по съкращаване на бюджетните разходи с 24 млрд. евро през следващите две години, съобщава Financial Times. Източници от правителството отбелязват, че са одобрени особено строги мерки, които не са правени от 1990 г. насам, когато на Италия й се наложи да намали бюджетните разходи, за да се присъедини към еврозоната...." - източник Financial Times, economynews.bg: "Италия по стъпките на Гърция и Испания"



16.05.2010 г., "През последните месеци редица държави обявиха, че ще въведат строги мерки за намалявана на големите си бюджетни дефицити.... Португалия ... Гърция ... Испания..." - източник Financial Times, economynews.bg: - "Патриотично усилие след криза"



Забележка:
 
Информацията в "Блогът на Иван Митев" се основава на източници и знания за „Обществения закон за Ресурс М”.
Въпреки редовната актуализация съществува вероятност част от изнесените данни да са били променени или допълнени.
Възможно е коригиране и допълване на предоставената информация по всяко време и без предизвестия.
Записите не трябва да се възприемат като отправена оферта за сключване на сделка, както и да се ползват за база при теглене на кредит или вземане на решения за влагане на средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар