събота, 19 февруари 2011 г.

Без коментар


Америка е на път да фалира до 31 март. Сериозна прогноза. Направи я в началото на годината не кой да е, а самият финансов министър на САЩ Тимъти Гайтнър. В нарочно писмо до Конгреса финансист №1 предупреди, че наложителната мярка е да се увеличи дълговият лимит на правителството. “Просрочването на плащанията по американския дълг би довело до значително увеличение на данъчната тежест за всички американци и бизнеса и би предизивикало загубата на милиони работни места в страната“, твърди Гайтнър. Държавният дълг на САЩ към този момент е бил 13.95 трилиона долара – само с 335 милиарда под фиксирания от закона лимит от 14.29 трилиона. Разковничето: Конгресът гласува нов лимит и фалитът…се отлага.

Тази тема очевидно изисква човек да е наясно със сложната финансова материя, ние с вас от тях ли сме? Не ви ли се струва, че американецът прилича на българина в това държавата му да трупа дългове, чиито размери стават чудовищни по мащабите си. Направо ти се иска да дойде 2012-та с края на света, та да се свършат и проклетите дългове! Може би става дума само за виртуални пари? Но животът, който се върти около тях и с тях, си е съвсем истински. Колкото и невежи да сме, ние с вас сме наясно какво иде подир съобщение от рода “Америка фалира!”. Кризата, от която уж аха-аха ще излезем, ще ни се стори весело междучасие . Да не мислите, че на България ще й се размине!
“Липсата на адекватна реакция прави омагьосания кръг неизбежна съдба на народите: колкото повече се работи, толкова по-бързо настъпва поредната криза.” Цитатът е отправка към икономическа теория, която според автора й може да спаси света.
Икономистът -изследовател Иван Митев представи неотдавна книгата си “Парите не са злато, част първа:Законът”. В нея е развито схващането, че периодичните кризи с все по-съсипващ характер са резултат от допусната преди 294 години грешка. През 18 век Франция заменя златните пари с хартиени купюри, но не структурира нов тип администриране. Съхраненият държавен модел от времето на златните пари генерира недостигащи постъпления и нарастващи разходи, така че т.н. хазна е постоянно на минус. Митев твърди, че формулираният от него закон обяснява връхлитащите човечеството кризи. Пример: трусовете в Гърция и Ирландия не могат да бъдат преодолени по никакъв начин с вътрешен ресурс, без /временни/ помощи . Бившият преподавател в колеж “Телематика” смята, че решенията са в полето на т.н. разпоредители на паричните средства и формулира мистериозните “Ресурси М”. Непопулярната теория на Митев е дадена на кабинета след представянето на труда през декември. Знае ли се дали Симеон Дянков е запознат? А чувал ли е Гайтнър за Митев?
Не е смешно. Гениалното и налудничавото понякога са едно и също нещо. Митев има клуб от съмишленици, а в нета с подскоци от крайност до крайност върви виртуален дебат за “Ресурси М”. Може да сме икономически неграмотни и несръчни в личните прогнози за паричния поток, но когато джобът ни е празен – разбираме за какво става дума. САЩ вероятно няма да фалират, но всъщност на кого продадоха част от държавния си дълг?

Няма коментари:

Публикуване на коментар