сряда, 9 февруари 2011 г.

Грешката на проф. Рубини







Статията с преценки на проф. Рубини съдържа любопитна информация.

 

За пореден път Нобеловият лауреат, професорът в  Ню Йоркския университет Нуриел Рубини представя последици от грешно държавно финансово управление, което е особено важна причина за криза, но не отчита същността и влиянието на тази управленска слабост.

Авторът на анализите е от тези специалисти, които допускат съществена неточност като приемат, че при условия с "Незлатни пари" е правилно да се ползва стария начин на държавно финансово управление, както е било през време със "Златни пари".
Този, който не намира (в зависимост от ползвани "Незлатни" вместо "Златни пари") необходимост от разлика при платформа на съответно държавно финансово управление повтаря кардинална непълноценност, която е означена като „Грешка на Джон Лоу”.


Грешка на Джон Лоуозначава: По инициатива на Джон Лоу създадена грешка – ползване на „Незлатни пари”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със “Златни пари”.


Старият, от времето със "Златни пари" начин на държавно финансово управление не отговаря на потребностите при стопанство с нови условия с "Незлатни пари".
Неговото необосновано и ненужно запазване развива икономически, социални и други диспропорции и води до криза.

През 2011 г., проф. Рубини продължава да допуска грешка на свои колеги ( в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Йозеф Стиглиц, Пол Робин Кругман, експерти и ръководители на МВФ, СБ, ЕЦБ и други) като не приема, че при условия с "Незлатни пари" следва да се прилага (по отношение време със "Златни пари") усъвършенствано държавно финансово управление.

При ползване на "Незлатни пари", за пълноценно обществено развитие следва да се неутрализира грешката на проф. Рубини чрез противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза.


Иван Митев - икономист

Няма коментари:

Публикуване на коментар