петък, 24 май 2013 г.

Фед продължава с печатането на долари


News.dir.bg - 23 май 2013, 15:35
Бен Бернанке, президентът на Федералния резерв на САЩ, заяви, че преждевременното затягане на монетарната политика води до значителни рискове от забавяне на американската икономика.

"Евентуално прибързано затягане на монетарната политика може да доведе временно до повишаване на икономическите показатели, но също така съдържа значителни рискове да забави или пресече възстановяването и да причини по-голям спад на инфлацията", посочи Бернанке пред Обединената икономическа комисия на Конгреса.

В момента Федералният резерв инжектира всеки месец 85 милиарда долара във финансовата система на САЩ. Според финансиста икономическият растеж продължава да напредва с "умерен" ритъм (2.5% в годишно изражение през първото тримесечие на годината), а пазарът на работна ръка продължава да е "слаб" въпреки известно подобрение.

Бернанке подчерта, че в "близките години" инфлацията трябва да остане около или под нивото на 2%, каквато е целта на Федералния резерв, за да се насърчи заетостта и стабилността на цените.



Мнение на Иван Митев - икономист:

 


Решенията на ФЕД нямат решаващо значение за спасение от стопанска криза, защото причината за сегашна криза не е в негова компетентност.

Днес ФЕД е обречена жертва на негодно за долара американско държавно управление и колкото по-добре подпомага икономическия растеж - толкова по-голяма криза ще се развие.

Катастрофалната зависимост, че икономическият растеж стимулира развитие на днешната криза не е обществено известна и продължава да нанася жестоки щети за хората.

Пример: Ако представената слабост липсваше – държавите нямаше да имат наличните през 2013 г. дългове.

За да е възможно пълноценно обществено развитие е необходим ГОДЕН за парите начин на държавно управление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар